Kurumsal İnternet Genel Bilgilendirmeler

Kurumsal İnternet Genel Bilgilendirmeler

Siber güvenlik, bir organizasyonu ve çalışanlarını ve varlıklarını siber tehditlere karşı korumanın her yönünü ifade eder. Uygulama ile beraber PUKÖ döngüsünün en önemli aşamalarından biri olan kontrol etme aşaması, işin planlandığı çerçevede tamamen doğru yapılıp yapılmadığının belirlendiği aşamadır. Doğru yapılmamış veya eksik yapılmış bir işi belirlemek ve üzerinde düzenleme yapmak planın amacına ulaşabilmesi için hayati önem taşır. Buna bağlı olarak kontrol etme aşamasında planın gerçekleştirilişinin denetlenmesi ve planın amacına ulaşıp ulaşmadığının saptanması amaçlanır. Uygulama aşaması daha önce planlaması yapılmış olan işin gerçekleştirilmesi aşamasıdır. Bu yönden PUKÖ’nün en önemli aşamalarından biri olan uygulama sırasında, önceki planlama aşamasında öngörülmemiş olan problemlerin de ortaya çıkması mümkündür. Hem planlama aşamasında kararlaştırılan adımların hayata geçirilmesi hem de ortaya çıkabilecek yeni problemlerin aşılması bu aşamada gerçekleştirilir. Bu aşamada, yapılacak her şey küçük adımlar dâhilinde ele alınır.

  • • Uygulamalar katmanı, işletim sisteminin sunduğu esnekliğin kaynağıdır.
  • SMS doğrulama en çok kullanılan kimlik doğrulama uygulamalarından biridir.
  • Yapay zekâ öncesinde kurulması mümkün olmayan sistemler günümüzde kişisel bilgisayarlarda dahi çalıştırılabilir.
  • Farklı suç türleri içinse uygun görülen cezalar değişiklik gösterebilir.

• Kimlik avı, siber saldırılarda en çok kullanılan yöntemlerin başında yer alır. Bunun için genellikle en çok kullanılan şifreler ve kişisel bilgiler içeren denemeler yapılır. Çalışanların mail adresleri üzerinden ise kurumların ağlarına sızmak kolaylaşır. Bu durumun önüne geçmek için güçlü ve benzersiz şifreler kullanmak son derece önemlidir. Siber güvenlik, bilgisayar sistemlerini, ağları, cihazları ve programları her türlü siber saldırıdan koruma ve kurtarma durumu veya sürecidir. Yeni nesil siber saldırılar, siber güvenliğe yönelik eski yaklaşımlarla artık tespit edilemez. Modern kurumsal ağların, şirket içi altyapı ve çoklu bulut ortamlarına yayılması, BT altyapısı genelinde tutarlı güvenlik izleme ve politika uygulamasını çok daha zor hale getirir. Modern bir siber güvenlik altyapısı eğitimler, veri koruma ve üçüncü taraf risk yönetimi gibi birlikte çalışmak üzere tasarlanmış kapsamlı çözümlerden oluşur. Birçoğu rastgele kod çalıştırmaya izin verirken bazıları yalnızca dosyaların okunmasına veya silinmesine izin verir. Örneğin, remote exploit bir ağ üzerinden çalışır ve güvenlik açığı olan sisteme önceden erişim olmaksızın güvenlik açığından yararlanır. Local exploit ise güvenlik açığı bulunan sisteme önceden erişim gerektirir. Exploit genellikle kodu çalıştıran kullanıcı hesabının ayrıcalıklarını artırmayı içerir.

Bilgisayar ağları, bilgi alışverişinin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği ve bilgiye kolay ulaşım sağlayan bir bilgi havuzudur. Bu ortamı oluşturan ve önemli verileri içerisinde barındıran ağ güvenliğinin önemi de gün geçtikçe artmaktadır.Dev bir bilgisayar ağı ve bunun sonucu oluşan İnternet herkes için vazgeçilmez bir bilgi kaynağıdır. Bütün mesleklerde bilgisayar kullanılması, kişisel bilgisayarların her eve girmesi, İnternete ulaşmanın çok kolay ve ucuz bir hâle gelmesi istisnasız her bilgisayarın bir bilgisayar ağına bağlı olması anlamına gelmektedir. İş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip işyerlerinin ruhsatları mahallin en büyük mülki idare amirinin bildirimi üzerine ruhsat vermeye yetkili idare tarafından beş iş günü içinde iptal edilir. Özellikle büyük e-ticaret sitelerinde önemli yere sahip olan white hat hacker (beyaz şapkalı hacker)’lar oluşabilecek tüm güvenlik sızıntılarını inceleyerek henüz bir saldırı olmadan önlem alırlar.

Firewall, bir cihazdaki gelen ve giden trafiği izleyerek herhangi bir kötü amaçlı faaliyet belirtisi olup olmadığını tarar. Şüpheli bir şey tespit ederse, hedefine ulaşmasını anında engeller. Sadece bilgisayarlar değil; web sunucuları, telefonlar ve IoT cihazlar interneti kullanma yeteneğine sahiptir. Birçok oltalama saldırısının amacı, kullanıcıların kimlik bilgilerini elde etmektir. E-posta hesapları çok önemli verileri içerdiğinden, spam saldırılarında genellikle e-posta kimlik bilgileri hedeflenir.

• Beyaz şapkalı hacker (White hat hacker)’lar etik hacker’lar olarak da bilinir. Çalışmalarını yasal olarak yürütürler ve sistemlerin zayıflıklarını tespit ederek güçlendirilmesine yardımcı olurlar. • Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, hiçbir zaman kaçak yazılım kullanmamaktır. İnternet üzerinden indirdiğiniz lisanssız program cihazınıza virüs girmesine neden olabilir. • Brute Force saldırısında özel yazılımlar kullanılır ve şifreniz tahmin edilmeye çalışılır\. VIP oyuncu ol, özel ödüller ve avantajlar kazan. paribahis\. İlk olarak “şifre”, “12345” gibi en çok kullanılan şifreler denenir. • Bir süreliğine sosyal medya hesaplarınızı kapatmayı düşünebilir ve sosyal medya platformlarında harcadığınız zamanı yeni hobiler bularak değerlendirmeyi düşünebilirsiniz. • Sosyal medya, FOMO’nun yaygınlaşmasının en önemli nedenlerindendir. Paylaşımlara bakıldığında insanların kusursuz hayatlar yaşadığı düşünülebilir. Ancak bu, tamamen yanlış bir düşünce olup FOMO’yla baş etmek için sosyal medyadaki her şeyin gerçek olmadığının unutulmaması önemlidir. FOMO’ya kapılan kişiler, kendileri dışındaki insanların daha eğlenceli zamanlar geçirdiklerini ve daha iyi hayatlar yaşadıklarını düşünür. Bu da içlerinde sürekli olarak kıskançlık ve mutsuzluk duygusunun yer almasına neden olur.

Genellikle yazılım ya da bilgisayar mühendisleri bu alanda görevlendirilir. Local exploit, Linux sistemindeki bir kullanıcının belirli bir eylem dizisini gerçekleştirerek kök ayrıcalıkları kazanmasına izin veren bir güvenlik açığıdır. Exploit, genellikle ayrıcalıklı bir uygulama, root erişimi olan bir komutu çalıştırmadan önce kullanıcı üzerinde yeterli kontrollerin yapılmaması sonucunda meydana gelir. Kişisel verilerin korunması kanunu gerçek ve tüzel kişileri kapsar. Kişiler arasında herhangi bir istisna yapılmamış olup özel kurumlar ve kamu kuruluşlarının tamamında uygulanmalıdır. Kurumlar, açık rıza metni almadan kişilerin verilerini işlemesi durumunda ise çeşitli cezalarla karşılaşırlar. • Steganografi, eski yıllara dayanan bir şifreleme tekniği olup metnin içerisinde yer alan bilgilerinin farklı yöntemlerle gizlenmesi mantığına dayanır. Telsiz haberleşmesinde kullanılan kriptografi yöntemi sayesinde yalnızca aynı ağda olan ve şifreyi bilen kişilerin haberleşmesi mümkündür. Böylece farklı kişilerin ağa erişmesini engellenmesine yardımcı olur. Kriptografi, bilgi güvenliğini sağlamak amacıyla faydalanılan yöntemlerin tamamıdır. Devlet kurumlarında sıklıkla kullanılmakta olup bu sayede devletin gizli bilgilerinin güvenliği sağlanır.

Bu nedenle kendinize ait olmayan USB sürücülerini kullanmamanızda fayda vardır. Siber tehditlerin kaynağı ve amaçları değişiklik göstermekle birlikte bazı genellemeler yapılabilir. Saldırganlar amaçları ve sızmak istedikleri sisteme göre farklı teknikler kullanabilirler. Bu tekniklerden korunmak içinse bazı ipuçlarına dikkat etmenizde fayda vardır. Sertifikaların, PKI dahilindeki her kullanıcı tarafından elde edilebilmesine olanak sağlanır. Tüm anahtar ve sertifika geçmişleri güvenilir bir şekilde saklandığından gerektiğinde bu verilere erişilebilir, çıktı alınabilir ve kolaylıkla yönetilebilir. KVKK istisnaları ise tam ve kısmi istisna olarak ikiye ayrılmıştır. Tam istisnalarda bilgilerin anonim tutulması şartı ile aile planlamasında kullanılacak istatistiklerde, bilim ve sanat alanında kullanılması mümkündür. Ayrıca yargılama işlemlerinde ihtiyaç duyulan soruşturma ve kovuşturma için istisna mevcuttur. İkinci Dünya Savaşı’nda, savaşın seyrini değiştiren çalışmalar kriptografi yöntemlerinden faydalanılarak gerçekleştirilmiştir. Kimlik hırsızlığında kullanılan çok sayıda farklı yöntem bulunur. Bu yöntemleri öğrenmek ve önlemlerinizi almak, ilerleyen süreçte yaşayabileceğiniz sorunları önleyebilir.

Dijital çağda ise bilgisayar ağlarına kendi çıkarları için kötü niyetle sızan kişilere verilen addır. • Hactivist’ler özellikle son yıllarda en çok karşılaşılan siber tehditler arasında yer alır. Sahip oldukları düşünceyi daha geniş kitlelere yaymak amacıyla sistemleri ele geçirerek mesajlarını verebilirler. • İndirdiğiniz dosyalarda yer alan kötü niyetli yazılımların cihazınıza yüklenmesi sonrasında cihazınıza kolaylıkla sızılabilir. Virüs, solucan, trojan gibi yazılımlarla tüm hesap bilgileriniz ele geçirilebilir ya da ortam kaydı alınabilir. • Şifre hırsızlıkları en çok kullanılan yöntemlerin başında yer alır.